Maak elke week succesvol met het Weekly Design System
Als ik om me heen kijk, heb ik het gevoel dat we bijna allemaal als zombies leven. Laten we een gemiddelde werkdag als voorbeeld nemen: we staan op voor ons werk, werken van half 9 tot 5, gaan naar huis, kijken Netflix, gaan vervolgens slapen en beginnen weer opnieuw. En dat vijf keer in de week. Word je daar nou echt gelukkig van? Mijn antwoord is nee.
Wat mij van deze sleur heeft weggehouden, is het Weekly Design System (WDS) van Robin Sharma. Zijn methode stimuleert je om elke dag bezig te zijn met je lange- en korte termijn doelen. Dit doe je door elke week een uurtje de tijd te nemen om een wekelijks planning te maken. In deze planning schrijf je op wat je doelen zijn en plan je alle dagen tot op het uur precies. Als je elke week je doelen behaalt, dan heb je succesvolle weken, succesvolle maanden en uiteindelijk succesvolle jaren en daarmee een succesvoller leven.
Werken met een WDS
Het Weekly Design System is een methode om je persoonlijke en zakelijke leven te managen. De methode zorgt ervoor dat je elke week bezig bent met het behalen van doelen en het vieren van successen.
Om te beginnen met het WDS heb je niet meer nodig dan een pen, papier en tijd voor persoonlijke ontwikkeling. Om precies te zijn, kost het WDS je maar 3,5 uur in de week, die je als volgt besteedt:
Zondagochtend: week vormgeven (60 minuten)
Alle ochtenden: planning controleren en doelen opschrijven (10 minuten)
Iedere avond: planning afvinken, reflecteren, samenvatting schrijven (10 minuten)
3,5 uur dus. Dat is maar 2% van alle tijd in de week. En geloof mij, je gaat er heel veel kostbare tijd door terugwinnen.
Ik zal je in detail vertellen hoe je op wekelijks en dagelijks niveau met het WDS kan werken.
Hoe begin je?
Je kan het beste starten met het WDS op zondag. Ik neem dan altijd een uur de tijd om te reflecteren op de afgelopen week en de aankomende week te plannen. Omdat mijn wekker om 5 uur gaat, doe ik dit al lekker in alle rust om 6 uur ‘s ochtends. Zo start ik de dag direct met tijd voor mezelf.
Op de eerste zondag dat je aan de slag gaat met het WDS doe je het volgende:
- Je schrijft drie exceptionele zakelijke en persoonlijke doelstellingen op voor die week, die écht een significant verschil kunnen maken als je ze behaalt. Dat ziet er dan zo uit:
- Je schrijft op welke rollen je hebt: vader, moeder, broer, vriend, partner, directeur of manager. Vanuit deze rollen ga je aankomende week invulling ingeven. Bijvoorbeeld: moeder bellen, film kijken met partner, uiteten met een vriend. Dat kan in het volgende overzicht.
- De rest van de week plan je zo nauwkeurig mogelijk in, maar niets is in steen gegoten. Je mag het gedurende de week een beetje tweaken en ruimte vrij laten voor spontaniteit. Houd wel in je achterhoofd dat je niet voor niets aan een planning werkt, niet alles hoeft spontaan te zijn. 😉
Maandagochtend start je nieuwe week en daarmee je planning. In de ochtend doe je het volgende:
- Je schrijft je vijf doelen op voor de dag, die gekoppeld zijn aan de 6 exceptionele doelen (Truly exceptionals).
- Je bekijkt de dagplanning die je op zondag gemaakt hebt en neemt deze nogmaals over met eventueel wijzigingen. Daar gebruik je het volgende format voor:
Daarna start je dag zoals ieder ander. Als je thuiskomt en je begint met je avondritme neem je de volgende stappen om op je dag te reflecteren:
- Je kan je planning (WDS) afvinken.
- Je kijkt naar je victories van die dag en of je de 5 doelen hebt behaald die je die dag hebt gesteld.
- Je schrijft een samenvatting van de dag voor reflectie en dankbaarheid.
Zo doe je dat elke dag van de week, totdat het weer zondag is. Op de zondag neem je de volgende stappen om te reflecteren en opnieuw te plannen:
- Je leest alle zeven de dagelijkse samenvattingen van de week.
- Je schrijft een samenvatting van je hele week voor reflectie.
- Je geeft de week een cijfer.
- Je kijkt naar de drie exceptionele zakelijk en persoonlijke doelen en schrijft op of je ze gehaald hebt en waarom wel/niet. Dat doe je met de volgende formats:
Hierna begin je weer met het plannen van je week zoals op de eerste zondag:
- Je schrijft drie exceptionele zakelijke en persoonlijke doelstellingen op voor die week.
- Je schrijft op welke rollen je hebt: vader, moeder, broer, vriend, partner, directeur of manager en geeft je week invulling aan de hand van deze rollen.
- De rest van de week plan je zo nauwkeurig mogelijk in.
Zo ziet een WDS eruit
De bedenker van het WDS is Robin Sharma, bekijk zijn website voor meer informatie.
De voordelen van een WDS
Eigenlijk is het heel simpel: het WDS helpt gewoon om dingen gedaan te krijgen en zorgt voor bewustwording. Mensen hebben vaak plannen maar zijn slecht in de uitvoering er van. Dat heb ik zelf ook gemerkt. Als je daar iets aan wilt doen, dan is dit wel een methodiek die je laat focussen op je doelen en je stimuleert om deze daadwerkelijk te behalen.
Tijdens je wekelijkse reflectie kan het confronterend zijn om te zien dat je doelen niet behaald hebt. Dat is geen probleem. Hierdoor word je namelijk extra gemotiveerd om het de volgende dag of week beter te doen. Heb je je doelen wel behaald? Dat werkt ook dat ontzettend motiverend. Het geeft je energie en je wordt er super productief van.
Het WDS draait om focus en zelfreflectie: welke fouten heb je gemaakt, hoe heb je dit opgelost, wat heb je geleerd? Zeker in deze wereld, waarin we afgeleid zijn door alles, is een beetje focus helemaal niet verkeerd.
Kort samengevat:
- Op zondag plan je jouw week in het WDS;
- Iedere ochtend bekijk je jouw planning en stel je 5 kleine doelen op;
- Iedere avond reflecteer je op de dag en jouw doelen;
- Iedere zondag reflecteer je op jouw week, samenvatting, focus, doelstellingen, geef je deze een cijfers en bepaal je jouw focus;
- Vervolgens begin je weer bij stap 1.
Wil je ook op lange termijn doelen stellen en je leven richting geven? Dan vind je dit artikel over het maken van een One Page Personal plan misschien ook interessant.