Site pictogram Alexander Wijninga

Fouten maken is een must

Fouten maken is een must

Hoe ik miljoenen ben misgelopen door een verkeerd prijsmodel

Fouten maken. Het is iets dat we allemaal doen, maar toch heerst er een taboe op. Alles moet altijd perfect zijn. Van carrières tot relaties en zelfs ons leven op social media. Scroll maar eens even door Instagram, Facebook of LinkedIn. Ik durf met zekerheid te zeggen dat je bijna alleen maar droomverhalen leest. Zonde, want hierdoor krijgen we het gevoel dat fouten maken niet oké is. Terwijl je van fouten zo veel kan leren.

Ook ik heb fouten gemaakt in mijn persoonlijke en zakelijke leven. De ene groter dan de ander, met veel impact of snel vergeten. In dit artikel wil ik vanuit mijn eigen ervaring vertellen waarom fouten maken een must is geweest om te worden wie ik vandaag de dag ben. 

Waarom is het een must om fouten te maken? 

Als je jezelf wilt ontwikkelen is het een must om fouten te maken. Je hebt niet alle wijsheid van tevoren. Je weet niet hoe de wereld werkt. Als je een fout maakt, kom je er door zelfreflectie achter hoe het niet moet of hoe het wel moet. Zo leer je van elke situatie en blijf je jezelf ontwikkelen. 

Ben je tien keer gevallen en elf keer opgestaan, dan heb je ervan geleerd. 

Ook zakelijk gezien is fouten maken van groot belang. Als ondernemer sta je er vaak alleen voor. It’s lonely at the top. Je hebt niet altijd ondernemers om je heen die je voor fouten kunnen behoeden of in dezelfde business zitten. Je kan boeken lezen, maar daar staat ook niet alles in. Jouw bedrijf is jouw verantwoordelijkheid. Jouw ding. Als jij je ontwikkelt, doet je bedrijf dat ook. En nogmaals, ontwikkelen doe je alleen maar door fouten te maken. Financiële missers, verkeerde inschattingen, verkeerde manier van leidinggeven: het hoort er allemaal bij. 

Fouten maken vanuit een zakelijk perspectief

Om het belang van fouten maken kracht bij te zetten, zal ik een ervaring van mezelf als voorbeeld nemen. Een zakelijke fout. 

Mijn software bedrijf, Watermelon, is een platform waarmee je heel gemakkelijk digitaal (klant) contact automatiseert. Dit kan onder andere door gesprekken af te handelen met een chatbot. Voor bedrijven met weinig capaciteit is dit een perfecte oplossing. Een chatbot kan namelijk een groot deel van de capaciteit opvangen. Soms wordt een chatbot ook als eerstelijns collega gebruikt, die het gesprek oppakt en doorstuurt naar een medewerker. 

Als SaaS-bedrijf (Software as a Service) moesten wij op zoek naar een prijsmodel dat past bij onze oplossing. Je wilt ervoor zorgen dat je prijs bij een grote klant evenveel ‘pijn’ doet als bij een kleine klant. Hiervoor moet het prijsmodel schaalbaar zijn. Je gaat dus op zoek naar het schaalbaarheids component. Voor veel semi-concurrerende platforms zijn dit gebruikers, want het zijn immers mensen die gesprekken voeren.

Toen wij ons chatbot platform lanceerde, zijn ook wij gaan kijken naar een prijsmodel op basis van gebruikers. Maar al snel kwam ik tot de conclusie dat dit voor chatbots niet zou werken, omdat je met een chatbot in tien maanden minder medewerkers (dus gebruikers) nodig hebt dan voorheen. Het zou voor ons een destructief prijsmodel zijn, dus hielden we vast aan onze basisprijs zonder schaalbaarheids component. Wel wisten we uiteindelijk dat we een schaalbaarheids-component nodig zouden hebben. Ieder SaaS (Software as a Service) bedrijf dat succesvol wilt zijn heeft tenslotte zo’n component nodig om je MRR/ARR (Monthly- en Annual Recurring Revenue) te laten groeien zonder dat dit je mankracht kost.

Later zijn we dus toch opnieuw gaan kijken naar dat schaalbaarheids-component. Tijdens deze zoektocht kwamen we weer uit op het voordehand liggende gebruikersmodel. Na even wikken en wegen, hebben we dit prijsmodel uiteindelijk toch geïmplementeerd. Tegen beter weten in. Want zoals verwacht werd het helemaal niets. 

Toen we een maand lang dit model verkochten, kwam ik erachter dat ik een grote fout had gemaakt. We zijn een maand bezig geweest om het model terug te draaien. Na lang nadenken, hebben we toen als schaalbaarheids-component voor aantal chats tussen de klant en de chatbot (gesprekken) gekozen. Want het gaat niet om mens of robot. Het gaat erom dat er gesprekken worden gevoerd. Dit zorgt bij grotere bedrijven voor een grotere return en meer ‘pijn’ dan bij kleinere bedrijven. Precies wat je wilt.

Kort samengevat hadden we dus eerst een prima model maar zonder schaalbaarheids component, vervolgens het verkeerde model op basis van gebruikers en uiteindelijk het juiste model met het aantal chats als schaalbaarheids component. 

Hoe ik van mijn fouten leer

Van bovenstaand voorbeeld heb ik geleerd dat ik altijd naar mijn intuïtie moet luisteren. We hebben nu een strak prijsmodel, maar door deze fout hebben we tonnen en misschien wel miljoenen misgelopen. Mijn verkeerde keuze had een gigantische financiële impact. 

Zo probeer ik iedere keer weer te leren. Ook in dit geval ben ik bij mezelf te rade gegaan: waar is het mis gegaan, wat had ik anders kunnen doen? Alleen door te reflecteren en analyseren kan ik mezelf behoeden om in de toekomst eenzelfde fout te maken. 

Op deze wijze leer ik nog elke dag. Ik ben dagelijks bezig met persoonlijke ontwikkeling, zelfreflectie en het aanpakken van mijn eigen verantwoordelijkheden. 

Ik wil graag wat tips meegeven die mij hebben geholpen om van fouten te leren, maar ik ben ook heel benieuwd naar tips van anderen. Wat doe jij om van tekortkomingen te leren? Het zou leuk zijn als je jouw tips in de comments onder dit artikel wilt delen. 

Reflecteren

Reflecteren door te schrijven

Het Weekly Design System zorgt ervoor dat ik elke dag op mezelf reflecteer. Dit doe ik door elke dag in mijn journal te schrijven. Welke uitdagingen ben ik tegengekomen, waar ben ik dankbaar voor en hoe is mijn dag verlopen? 

Door het op te schrijven, krijg je meer ruimte. Heb je op een dag een fout gemaakt, dan kun je daar over schrijven. Het kan misschien zijn dat je op het moment zelf denkt dat het een goede keuze is, maar dat je het toch anders ziet wanneer je er met een frisse blik op terugkijkt. Het schrijven helpt je om veel eerder en meer te reflecteren. Omdat je er nog een keer over nadenkt, spot je eerder een fout en word je niet teveel meegesleept in de waan van de dag. 

Situaties analyseren

Ik analyseer situaties door activiteiten te ondernemen. Zo helpt mediteren mij om mijn hoofd op orde te krijgen zodat ik situaties beter en scherper kan analyseren. Welke situaties zitten er in mijn hoofd en hoe denk ik erover? Ik geloof dat mensen een kompas in zich hebben, dat enigszins de weg wijst. Het kan je vertellen wat goed of fout is. Daarnaast kan ik situaties ook goed analyseren tijdens het hardlopen, zwemmen of fietsen. Ik geef mezelf dan de ruimte om na te denken over keuzes die ik in bepaalde situaties heb gemaakt. Hier komen vaak ook fouten bij kijken. Door te mediteren of te sporten, is je brein veel toegankelijker en klaar om te reflecteren. 

Jezelf vragen stellen

Hoe vaak in het leven geef je de schuld aan anderen? “Ja dat komt door haar, want zij…” Vingers wijzen zit er in gebakken. Het is heel moeilijk om dat te doorbreken. Als ondernemer is er niets krachtiger dan op jezelf reflecteren en de ‘fout’ bij jezelf neerleggen. Vraag je af: wat had ik anders kunnen doen? Met de nadruk op ik. Op het moment dat je dit doet, ga je ook veel meer in de actiemodus. Wat had ik kunnen doen en wat heeft dat voor effect? Je reflecteert op jezelf en geeft de schuld niet aan anderen. Zelfs als jij van mening bent dat anderen schuldig zijn, is er nog steeds iets wat jij ook anders had kunnen doen. 

Leren van fouten begint bij jezelf. Iedereen kan het maar je moet wel de waarheid aandurven. Wees absoluut niet bang om fouten te maken en doe gewoon wat je met jezelf hebt afgesproken. Kijk de stier recht in de ogen aan en ga voor je doel.

Mobiele versie afsluiten