Social media trends voor 2017

Het is weer december, en net als voorgaande jaren deel ik graag de social media trends voor komend jaar. Echter zijn de trends wat breder gericht dan alleen social media. Wel probeer ik overal het social media aspect in terug te laten komen.

Alles is mobiel

We weten allemaal dat mobiele marketing steeds belangrijker wordt. Maar dat het omslagpunt van desktop naar mobiel (en tablet) zó snel zou gaan, hadden we niet verwacht. Het afgelopen jaar is bijna al het online verkeer via smartphones gegaan en de mobiele beleving van je doelgroep is nu dus belangrijker dan ooit. Voor marketeers betekent dit in ieder geval dat campagnes en landingspagina’s optimaal moeten overkomen op een klein scherm. Maar dit zijn niet de enige ontwikkelingen waar we op in moeten spelen.

Virtual- en augmented reality maken sprongen

Ik weet het… Je hebt al heel wat voorspellingen gehoord over virtual reality. En je zult denken, die voorspellingen komen nooit uit. Maar kijk eens naar het afgelopen jaar, en dan vooral naar afgelopen zomer. Je kon nauwelijks de straat op zonder tegen rondspringende mensen die Rattata’s proberen te vangen, aan te lopen. Door Pokémon Go maakten veel mensen voor het eerst kennis met augmented reality (AR). En wat bleek vooral? Wanneer AR er werkelijk is, voelen veel mensen zich er tot aangetrokken.

Ook ontstond er veel commotie rondom VR headsets, ondanks dat sommige headsets niet eens de Pokémon Go-app konden afspelen.

In de game-industrie moet de praktische toepassing van deze technologieën nog worden uitgewerkt. Merken met fysieke winkels zijn steeds geïnteresseerder in de AR ontwikkeling, want het maakt acties op basis van nabijheid en betrokkenheid mogelijk. Wel staan we nog steeds aan het begin van de VR en AR reis. Hoewel ik niet verwacht dat ze een dominante rol gaan innemen in de sociale media trends volgend jaar, zullen een paar merken zeker gaan experimenteren met deze nieuwe technologieën.

Het automatiseren van je marketing plan gaat steeds verder

Ook social media marketing is in 2016 weer flink gegroeid. Maar toch was dit de afgelopen jaren alleen maar het begin. Het wordt steeds professioneler en zit in een continue accelererend proces. Social media marketing, en dan ook het automatiseren daarvan, zal volgend jaar een grote groei gaan doormaken op het gebied van marketing en dit dwingt organisaties om meer te gaan nadenken over creativiteit. Al het creatieve handwerk is niet langer haalbaar. Kortom, advertising- en conversiestrategieën zullen geautomatiseerd worden met steeds beter wordende tools.

Ook aan de service kant van bedrijven gaan bots (chat-bots) haar intreden doen, bijvoorbeeld binnen Facebook Messenger. Het zal zeker even wennen worden, maar deze ontwikkelingen zijn niet tegen te houden.

Populariteit van Twitter neemt nog verder af

Twitter doet het niet zo best en mensen voorspellen het einde van Twitter dan ook al jaren. Maar ik ben hier niet om te zeggen of Twitter het nog een jaar overleeft of niet (waarschijnlijk wel). In plaats daarvan wil ik wat zeggen over de factor die Twitter de kop heeft gekost. Mensen zijn moe van twitter, getwitter, nep volgers en slap gelul van politici. Twitter groeide op snelle, hapklare updates wat leidde tot een spervuur van zowel inkomende als uitgaande tweets. Dit was nieuw en spannend maar al snel hunkerden we naar iets anders, iets groters. Content dat meer gedetailleerd is, van meer kwaliteit, je langer over kunt doen en dus minder vaak geplaatst wordt. Instagram is hier een goed voorbeeld van.

Video wordt nog populairder en gaat live

Dit jaar brak video-content door op social media. De kanalen Facebook, Instagram, Snapchat en inmiddels ook WhatsApp pushen het gebruik van video en zetten steeds vaker live video in. Het is dus helemaal geen gek idee om video aan je social media marketingstrategie toe te voegen, bijvoorbeeld voor workshops of tijdens evenementen.

Snapchat evolueert

Ook wil ik graag de enorme evolutie noemen die Snapchat (nu: Snap) heeft doorgemaakt. Waar gaan ze ons heen brengen in de toekomst? Snap heeft onze verwachtingen van de gebruikers en de belangrijkste trends in de social marketing wereld doen veranderen. Van mooie, kwalitatieve content op Instagram naar een vlugge en actuele manier van communiceren. At-the-moment en live content dus.

Hierdoor ontstonden mobile first ontwikkelingen en kwamen verticale video’s in. Maar nu is SnapChat opzoek naar producten die buiten het hoofddoel ‘vlugge content’ liggen. Bijvoorbeeld met de invoering van de virtual reality bril, een soortgelijke Google Glass-bril. Gebruikers gaan het bedrijf helpen met het vastleggen van informatie, door hun ‘gefilmd’. Ik verwacht grote dingen van dit onlangs omgedoopte bedrijf. Wat ons enorme marketing mogelijkheden biedt om in mee te gaan.

Chatbots zullen een bizarre stap nemen

Kunstmatige intelligentie heeft nu een niveau bereikt waarmee het nuttig kan zijn in ons dagelijks leven. Denk aan de opkomst van digitale assistentes zoals Siri, Cortana, Viv en Google Assistent. Mensen leren al te praten tegen hun telefoon in plaats van met hun vingers het antwoord op te zoeken.

Platformen als Facebook, WhatsApp, Twitter en Google Allo introduceren geïntegreerde bots die klanten helpen met boekingen en vragen. Weer worden we voorbereid te praten tegen een machine. Chatbots zijn zeer zinvol voor merken, die veel dezelfde vragen of boekingen krijgen. Dit zal veel tijd vrijmaken voor de klantenservicemedewerkers, waardoor ze meer aandacht in de kwaliteit van de antwoorden en de beleving van de klant kunnen stoppen.

Oftewel, 2017 zal een wilde rit worden en we kunnen mooi wat nieuwigheden verwachten. Als ik van bovenstaande trends één zou moeten kiezen die het écht gaat maken in 2017, dan kies ik toch voor de chatbots… ;-)!